tisdag 13 november 2012

En sjuk värld!

Det är verkligen en sjuk värld vi lever i!

Eller, den friska världen har blivit sjuk i alla fall. Det har väl knappast undgått någon alla motionslopp som ploppar upp som svampar ur jorden. Än mindre har det väl undgått speciellt många hur snabbt alla dessa lopp blir fulltecknade. Vasaloppet blev väl fullt innan midsommar och Vätternrundan gick väl på några timmar, men det är ju gamla institutioner i svensk motionsidrott med lång historia. Personligen har jag ju följt Vasaloppet på tv sedan jag var jätteliten, det har liksom legat i familjen. Så för mig har det alltid varit den ultimata utmaningen. Det har det säkert varit för många andra också.

Men, tillbaka till ämnet. Alla dessa nya lopp som vuxit fram. Vi har Ironman i Kalmar, även om loppet har en längre historia än många vet, vi har Ö till Ö, Fjällmaraton etc. För bara några år sedan var Stockholm Marathon, Vasaloppet och Vätternrundan utmaningar som många inte vågade sig på, men nu verkar folk helt tappat respekten för uthållighetsidrott. IM Kalmar 2013 blev fullbokat på några få dagar och när de lyckades vaska fram 350 ytterligare tog de slut på EN minut. Och det är såklart avrundat, det vore ju intressant att höra hur många sekunder det tog. Bara att fylla i formuläret tog mig ca fem minuter förra året. Hmm.

Fjällmaran tog slut på några minuter, så för att mjölka lite så har de en halvmara och Öppet Fjäll också. Öppet Fjäll tycker jag förövrigt är riktigt fyndigt.

Ö till Ö tog ett annat grepp, där kan man dels anmäla sig på diverse meriter och dels anmäla sig via ett lotteri. På något sätt kan jag tycka att det är mer rättvist än att först till kvarn skall gälla. Pelle i kassan på ICA eller Lisa på Posten hade nog inte en chans att få någon av IM-platserna tidigare idag.

Svårigheterna har helt klart förflyttats från prestationerna att genomföra loppen till prestationerna att vara snabb som attan att anmäla sig.

En annan sak som är sjuk är att samtidigt som allt fler rör på sig allt mer så säger man på nyheterna att allt fler sjukskriver sig. Men det har kanske mer med sjuka arbetsförhållanden än sjuka fritidsintressen att göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar